Kamis, 19 November 2015

Cirit-birit - Satu Gejala Rengsa daripada Sindrom Usus Mudah Rengsa

Cirit-birit - Satu Gejala Rengsa daripada Sindrom Usus Mudah Rengsa

Sindrom usus atau IBS ditandai dengan pelbagai kemudahan yang ada gejala. Dalam kebanyakan kes, pesakit IBS hanya melalui gejala ringan tetapi yang lain mempunyai begitu teruk bahawa ia debilitates mereka. Syukurlah, walaupun keamatan yang berbeza-beza yang mana pesakit IBS mengalami tanda-tanda mereka, IBS tidak pernah membawa maut, tidak seperti penyakit usus yang lain seperti kolitis atau kanser. Ini kerana IBS adalah lebih daripada gangguan fungsi otot usus dan tidak mempamerkan apa-apa keabnormalan fizikal.

Kedua-dua gejala yang paling biasa IBS sembelit dan cirit-birit. Sesetengah pesakit mengalami sembelit dominan IBS manakala yang lain adalah lebih cirit-dominan. Kadang-kadang, pesakit boleh mengalami sembelit pada beberapa hari dan cirit-birit pada beberapa.

Sembelit berlaku apabila najis yang terlalu besar dan dibungkus. Apabila ini berlaku, ia adalah sukar untuk menolak keluar. Cirit-birit, di sisi lain, menjadikan pesakit lulus najis dengan lebih kerap. Pesakit dengan cirit-birit juga boleh mengalami masalah lemah kawalan kencing; pesakit dengan masalah lemah kawalan kencing secara tiba-tiba mendapat dorongan untuk menggerakkan usus dan tidak dapat mengawal atau melambatkan ia. Ada kalanya seseorang dengan cirit-birit akan mempunyai keinginan lain selepas melakukan perbuatan tersebut, tetapi kali ini najis adalah lebih sukar untuk melepaskan.

Ciri-ciri daripada Cirit-birit

Marilah kita pergi ke lebih terperinci mengenai syarat-syarat yang mencirikan cirit-birit.

1. Kekurangan najis konsisten. Najis seseorang yang mengalami cirit-birit yang longgar dan kadang-kadang dalam bentuk cecair. Orang yang makan banyak serat makanan yang kaya, sayur-sayuran dan buah-buahan sering mempunyai najis longgar dan lembut.

2. air besar yang kerap. Kadar yang mana orang yang sihat bergerak perut mereka berbeza dari seorang ke seorang. Sesetengah orang mendapati ia normal bahawa mereka mengosongkan perut mereka lebih daripada sekali sehari, manakala sesetengah orang tidak diganggu oleh fakta bahawa mereka melakukannya hanya beberapa kali seminggu. Kebanyakan orang biasanya melakukannya sekali sehari. Orang yang mengalami cirit-birit bergerak perut mereka lebih kerap daripada apa yang mereka anggap Kadar biasa.

3. Air dengan najis. Seseorang dengan cirit-birit kadang-kadang berlalu air dengan najis. Ia adalah sebahagian daripada proses pencernaan biasa untuk makanan yang akan disimpan dalam bentuk cecair. Jika air pas bersama-sama dengan makanan dihadamkan ke usus kecil, usus kecil biasanya menyerap air sebagai makanan yang dihadamkan pas bersama-sama. Walau bagaimanapun, dengan cirit-birit, salah satu daripada dua perkara yang cenderung untuk berlaku. Mungkin ada terlalu banyak air untuk usus kecil untuk menyerap. Atau ia boleh menjadi yang najis berlalu terlalu cepat bahawa tidak ada masa yang cukup untuk usus untuk menyerap air.

Cirit-birit sebagai gejala yang sebahagian besarnya memberi kesan IBS. Ia boleh membuat keadaan lebih teruk jika tidak dirawat. Oleh itu, adalah penting untuk pesakit IBS, terutama yang cirit-birit dominan, untuk memahami sifat cirit-birit dan apa yang perlu dilakukan untuk mengurangkan kejadian.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar